Börja med tyngdlyftning

Det är en kraftsport där vi tränar explosivitet, styrka och rörlighet. Att lyfta vikter har blivit väldigt populärt på sistone och det är allt fler som hittar till denna sport, både tjejer och killar. Sverige skickade dessutom en atlet till OS i Japan 2022 som kom fyra i hennes viktklass.

Olympisk tyngdlyftning är en sport som funnits med i OS sedan 1896. I tyngdlyftning tävlar atleten i två discipliner, stöt och ryck. Enkelt handlar det om att stången ska lyftas från golvet upp över huvudet. Det får inte förväxlas med styrkelyft där atleten tävlar i disciplinerna knäböj, marklyft och bänkpress. Det kan tyckas ensidigt att bara tävla i två discipliner men du tränar verkligen hela kroppen.

Utrustning som kan behövas

Det är aldrig för sent eller tidigt att börja med tyngdlyftning. Du behöver inte tävla för att träna tyngdlyftning utan det går jättebra att ha det enbart som träningsform. Som tidigare nämnt tränar du då explosivitet, spänst, rörlighet och styrka. Det krävs inte heller jättemycket utrustning. Det du behöver är träningskläder och tyngdlyftningsskor. Sedan behöver du en skivstång med viktplattor att träna med som finns på de flesta gymmen.

Tyngdlyftning är en fantastisk sport där du tränar hela kroppen. Är du intresserad av tyngdlyftning och vill investera i utrustning, läs mer här!